Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

гр.Кюстендил, 03.07.2008г.

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

                Кюстендилският районен съд, гражданска колегия в открито съдебно заседание на трети юли две хиляди и осма година, в състав:

 

                                     Районен съдия: Н.  К.

 

при секретаря Б.Я. и в присъствието на прокурор .........................., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№910/2008г. по описа на КРС, за да се произнесе взе предвид:

 

Дирекция “Социално подпомагане” гр.Кюстендил, ул.”Демокрация” №55, представлявано от Директора Бойко Иванов Шопов,  е депозирала молба за настаняване на малолетното дете Д.Д. Стоменов, ЕГН ********** ***, в специализирана институция за определен срок.

КРП редовно призована не изпраща представител.

Особеният представител на детето намира, че настаняването му в специализирана институция на настоящия етап ще защити в най-добра степен неговите права и  интереси и ще гарантира нормалното му развитие и пълноценното му възпитание, като по този начин ще се избегнат и рисковете за неговото физическо и психическо състояние.

Кюстендилският районен съд след преценка на доводите в молбата и представените към нея доказателства, както и с оглед становищата на страните, приема за установено следното:

Със Заповед №ЗД-РК01-0034/15.05.2008г. на ДСП гр.Кюстендил детето Д.Д.С. е настанено временно в ДМСГД “Хисарлъка” гр.Кюстендил.  Видно от соц.доклад №69/13.05.2008г. на ДСП гр.Кюстендил тази мярка е предприета с цел опазване здравето и живота на детето, тъй като то се нуждае от непрекъснати грижи с оглед възрастта му, подходящи условия, сигурна среда, които неща майката не може да осигури. У същата липсва разбиране за потребностите, нуждите и уязвимостта на новороденото дете; напълно дезинтересирана е от детето; майката е без актуална адресна регистрация, не е предприела действия за трудова реализация, няма постоянна работа, няма регламентирани доходи. Поведението й е в пълно противоречие с изразеното желание преди една година, когато детето е настанено с решение на КРС по гр.д.№709/2007г. за една година в същата специализирана институция. Тя е и единствен родител на Д.. Бащата е неизвестен. Наред  това се взима предвид и здравословното състояние на детето, което е диагностицирано с вродена малформация на гръден кош и  тази връзка се нуждае от консултации със специалист-ортопед. Изводът на социалните работници е, че единствената възможна и законосъобразна мярка за закрила на Д. е настаняването му в специализирано заведение, каквото е ДМСГД “Хисарлъка” гр.Кюстендил, като по този начин ще се осигури спокойна и нормална среда за пълноценното му физическо и психическо развитие. Липсват роднини и близки, които да се ангажират с отглеждането и възпитанието на детето, както и приемно семейство, при което то да бъде настанено.

Съдът не е изслушал детето, тъй като същото е малолетно и няма навършени десет години.

С оглед така установената фактическа обстановка по делото, съдът счита искането за допустимо и основателно, по следните съображения:

Съгласно разпоредбата на чл.25 от ЗЗДетето извън семейството може да бъде настанено дете, чиито родители са починали, неизвестни, лишени от родителски права или чиито родителски права са ограничени, без основателна причина трайно не полагат грижи за детето или се намират в трайна невъзможност да го отглеждат. В случая съдът счита, че е налице хипотезата на чл.25 т.1 и 2 от ЗЗДетето. От представените доказателства по делото се установи, че майката на Д. не полага необходимите грижи за детето си, не е осигурила съответната среда за неговото отглеждане, не проявява разбиране за неговите потребности, нужди и опасности, свързани със здравословното му състояние, напълно дезинтересирана е от него. Бащата е неизвестен. По  този начин Денисла С. се явяват “дете в риск” по смисъла на §5 от ПДР на ЗЗДетето. При това положение е налице реална опасност за физическото, психическото, нравственото и социално състояние на детето и следователно единствената алтернатива за запазване на неговите права и интереси и осигуряването на спокойна и нормална среда на живот е настаняването му извън семейството. Поредността, която задължително се спазва е: роднини или близки на детето, приемно семейство или специализирана институция, като тази поредност е задължителна за съда по арг.на чл.28 ал.3 от ЗЗДетето. В случая от представения соц.доклад на ДСП гр.Кюстендил се установява, че роднини и близки, които да поемат грижата по отглеждането и възпитанието на детето липсват; невъзможно е и настаняването му в приемно семейство. Всички тези обстоятелства налагат детето да бъде настанено в ДМСГД “Хисарлъка” гр.Кюстендил – специализирана институция по смисъла на закона, до навършване на три годишна възраст.

Воден от  горното и на основание чл.28 от ЗЗДетето, съдът

 

                                       Р     Е     Ш     И:

 

НАСТАНЯВА малолетното дете Д.Д.С., ЕГН ********** *** до навършване на три годишна възраст.

Решението подлежи на незабавно изпълнение, като може да се обжалва или протестира пред Кюстендилски окръжен съд в 7 дневен срок, считано от днес – 03.07.2008г.

 

 

                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: