РЕШЕНИЕ

№84 от 15.07.2008 год., гр. Кюстендил В  ИМЕТО  НА  НАРОДА


Кюстендилският районен съд, На осемнадесети юни В публично заседание,


гражданска колегия,

две хиляди и осма година,

в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: А.С.


Секретар Д.К. като разгледа докладваното от бр. дело №12 по описа за 2008 год.


съдия А.С. и за да се произнесе, взе предвид:


Ю.К.П., с ЕГН **********,***, със съдебен адрес: гр. Кюстендил, ул. "*************" №3, ет. 2 - адв. С. Л., е предявила срещу В.Б.П., с ЕГН **********,***, иск с правно основание чл. 99, ал. 1 и ал. 2 от Семейния кодекс /СК/ за прекратяване брака между страните като дълбоко и непоправимо разстроен по вина на ответника. Наред с брачния иск, при условията на обективно кумулативно съединяване, са предявени и следните небрачни искове: иск с правно основание чл. 106 от СК за предоставяне на ищцата упражняването на родителските права спрямо роденото от брака малолетно дете -Н. В.П., с ЕГН **********, иск с правно основание чл. 82, ал. 1 от СК за осъждане на ответника да заплаща за детето месечна издръжка в размер на 60.00 лева, считано от влизане на решението в сила до настъпване на обстоятелства, изменяващи или прекратяващи издръжката, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, и иск с правно основание чл. 107, ал. 1 от СК за предоставяне ползването на семейното жилище след развода на ищцата до навършване на пълнолетие на малолетната Н. . Предявено е и искане по чл. 266 от Гражданския процесуален кодекс /ТПК/ /отм./ след прекратяването на брака ищцата да носи предбрачното си фамилно име - А.. Претендират се и направените по делото разноски. В хода на съдебното производство по реда на чл. 116, ал. 1 от ГПК /отм./ във връзка с §2, ал. 1 от Преходните и заключителни разпоредби /ПЗР/ на ГПК /обн., ДВ, бр. 59/20.07.2007 год., в сила от 01.03.2008 год./, е допуснато изменение на основанието на предявения иск за развод като такъв по чл. 99, ал. З във вр. с ал. 1 от СК, като е представено споразумение между страните, уреждащо последиците от прекратяването на брака, с искане съдът да не се произнася по въпроса за вината за дълбокото и непоправимо разстройство на брака.

Ответникът, чрез процесуалния си представител по пълномощие - адв. В. М., от АК - гр. Кюстендил, изразява становище за прекратяване на брака без произнасяне по въпроса за вината.

Кюстендилският районен съд /КРС/, след като се запозна с доводите на страните и след като прецени поотделно и в съвкупност всички събрани по делото доказателства, при условията на чл. 188 от ГПК /отм./ във връзка с §2, ал. 1 от ПЗР на ГПК, намери за установено следното:

Страните по делото са съпрузи. Сключили са граждански брак на 30.07.1994 год. в гр. Кюстендил /вж. удостоверението за сключен граждански брак, издадено въз основа на акт за граждански брак №153/30.07.1994 год. - л. З от делото/. При


сключването на брака съпругата приела фамилното име на съпруга. От брака страните имат родено едно дете - малолетната Н. В.П., с ЕГН ********** /вж. удостоверението за раждане* на детето - л. 6 от делото/. Ищцата декларира, че получава месечен доход в размер средно на 800.00 лева, както и че ответникът не реализира доходи /вж. декларацията - л. 5 от делото/.

Страните не спорят, че бракът им е дълбоко и непоправимо разстроен. Съществените противоречия в характерите и разбиранията им са причините, довели до липсата на нормални и спокойни взаимоотношения помежду им. Физическите и духовни контакти между съпрузите са прекъснати, а бракът е престанал да съществува в предписаното от закона съдържание. Видно от показанията на свидетелите З. Л.и Д. Б. - съответно майка и сестра на ищцата, чиито показания съдът кредитира при усл. на чл. 136 от ГПК /отм./, страните живеят във фактическа раздяла повече от две години /вж. л. 27 от делото/.

С оглед така установената фактическа обстановка съдът намира, че брачният иск с правно основание чл. 99, ал. З във вр. с ал. 1 от СК е основателен и следва да се уважи, по следните съображения:

Безспорно се установи, че личните отношения между съпрузите са прекъснати. Помежду им липсва доверие и взаимна близост. Налице е несходство в характерите и различни разбирания за семейните задължения и взаимоотношения, станали причина за разстройството на брака. Същият не съществува в определеното от закона и морала съдържание. Налице е дълбоко разстройство на брачната връзка, което е непоправимо, доколкото в хода на съдебния процес не се установи наличие на възможност същото да бъде преодоляно - брачните отношения не могат да бъдат възстановени в нормален вид. Бракът следва да бъде прекратен, като дълбоко и непоправимо разстроен.

По споразумение между съпрузите съдът не следва да се произнася по въпроса за вината за настъпилото дълбоко и непоправимо разстройство на брака. Постигнатото между страните споразумение отговаря на изискванията на чл. 99, ал. З от СК и не противоречи на закона и морала в обществото, в максимална степен защитава правата и интересите на роденото от брака дете. В съдебното заседание, проведено на 18.06.2008 год., социален работник от Дирекция "Социално подпомагане" - Кюстендил, изразява становище, че споразумението е в интерес на детето.

С оглед доходите на съпрузите и на основание чл. 6, т. 2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК /Тарифата/, съдът определя окончателна държавна такса за брачния иск в размер на 50.00 лева, 10.00 лева от които са внесени първоначално от ищцата /вж. вносната бележка - л. 4 от делото/. Същата следва да бъде осъдена да внесе по сметка на КРС още 15.00 лева от държавната такса за брачния иск, а останалите 25.00 лева следва да се внесат от ответника. В.П. следва да бъде осъден да заплати по сметка на КРС и държавна такса в размер на 2% върху тригодишните платежи на дължимата от него ежемесечна издръжка за детето, съгласно чл. 7, т. 2 от Тарифата, а именно - 43.20 лева.

Воден от гореизложеното, Кюстендилският районен съд

РЕШИ:

ПРЕКРАТЯВА брака между Ю.К.П., с ЕГН **********,***, и В.Б.П., с ЕГН **********,***, за сключването на който е съставен акт за граждански брак №153/30.07.1994 год. на Общински народен съвет - Кюстендил, поради настъпило дълбоко и непоправимо разстройство.

По споразумение между страните съдът не се произнася по въпроса за вината за настъпилото дълбоко и непоправимо разстройство на брака.


УТВЪРЖДАВА постигнатото споразумение между страните, както следва:

ОТНОСНО РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА, ЛИЧНИТЕ КОНТАКТИ И ИЗДРЪЖКАТА НА ДЕТЕТО:

Родителските права по отношение на роденото от брака дете - Н. В.П., с ЕГН **********, се предоставят за упражняване на майката -Ю.К.П., която да се грижи за нейното отглеждане и възпитание.

На бащата - В.Б.П., се определя следния режим на лични контакти с детето: всяка първа и четвърта събота от месеца, от 10.00 часа до 17.00 часа, както и един месец през лятото - юли или август, когато този месец няма да съвпада с платения годишен отпуск на майката.

Бащата - В.Б.П., се задължава да заплаща на Ю.К.П., в качеството й на майка и законен представител на малолетното дете Н. В.П., месечна издръжка за детето в размер на 60.00 /шестдесет/ лева, считано от датата на влизане на решението в сила, до настъпване на основания за изменение или прекратяване на издръжката, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

ОТНОСНО СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ:

Семейното жилище, находящо се в гр. Кюстендил, ж.к. "***********" бл. *, вх. *, ет. *, ап. **, след прекратяването на брака се предоставя за ползване на В.Б.П..

ОТНОСНО СЕМЕЙНО-ИМУЩЕСТВЕНИТЕ ПРИДОБИВАНИЯ:

Съпрузите декларират, че нямат придобити по време на брака в режим на съпружеска имуществена общност недвижими имоти.

Придобитите по време на брака движими вещи в режим на съпружеска имуществена общност ще поделят по общия исков ред след развода.

Съпрузите декларират, че нямаме набрани лични влогове от съвместен принос и претенции един към друг за такива.

ОТНОСНО ИЗДРЪЖКАТА МЕЖДУ СЪПРУЗИТЕ:

Съпрузите декларират, че след прекратяването на брака няма да си дължат издръжка един на друг.

ОТНОСНО ФАМИЛНОТО ИМЕ:

След прекратяването на брака Ю.К.П. ще носи предбрачното си фамилно име - А..

ОСЪЖДА Ю.К.П., с ЕГН **********,***, да заплати по сметка на Кюстендилския районен съд държавна такса в размер на 15.00 лв. /петнадесет лева/.

ОСЪЖДА В.Б.П., с ЕГН **********,***, да заплати по сметка на Кюстендилския районен съд държавна такса в размер на 68.20 лв. /шестдесет и осем лева и двадесет стотинки/.

Решението може да се обжалва с въззивна жалба пред Кюстендилския окръжен съд в 14-дневен срок от датата на получаване на съобщението за изготвянето му.



РАЙОНЕН СЪДИЯ: