Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

гр. Кюстендил, 10.07.2008  г.

 

                                    В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Кюстендилският районен съд, гражданска колегия в открито съдебно заседание на девети юли две хиляди и осма година  в състав:

 

                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: А.Р.

                                                  

при участието на секретар-протоколистката Я.А. , като разгледа доклаваното от съдия Р. бр.дело № 35/2008 год.,за да се произнесе,взе в предвид следното:

 

            Д.Т.К., ЕГН ********** *** е предявила против А.Н.К., ЕГН ********** ***, същият адрес, иск с правно основание чл.99, ал.1 и 2 от СК за прекратяване на сключения междзу тях на 22.03.1989 год. в гр.Кюстендил граждански  брак с развод поради настъпило дълбоко и непоправимо разстройство,по изключителна вина на съпруга.Ищцата претендира да й  се предостави   ползуването на семейното жилище ,  а упражняването на родителските права на малолетната Н.А.Н., като съдът постанови ищцата  да носи предбрачното си фамилно име, а именно- И..

 

            Ответникът, редовно призован за съдебните заседания по делото,не се явява и не взима становище по иска.

Дирекция “социално подпомагане”-гр.Кюстендил, отдел “Закрила на детето” изготвя социален доклад, според който майката Д.Т.К. има ресурси за отглеждане на малолетната дъщеря и за в бъдеще може да продължи да упражнява родителските права за него.

Малолетната Н.А.Н.,ЕГН **********, желае на майката да бъде предоставено упражняването на родителските права.

Кюстендилският районен съд, като взе предвид становищата на страните и събраните по делото доказателства,  приема за установено следното:

 

            Страните по делото са съпрузи, като са сключили граждански брак в гр.Кюстендил на 22.03.1989 год. ,който е първи за двамата,  видно и от дубликат на Удостоверение за граждански брак от 20.03.2008 /л.3/,изд.от Община Кюстендил..След сключване на брака съпрузите заживели в къща, находяща се в гр.Кюстендил, ул.”***” № *,за собствеността на която няма категорични доказателства по делото. От брака си съпрузите имат родени две деца-пълнолетният вече Е. А. Н., ЕГН ********** И МАЛОЛЕТНАТА Н.А.Н., ЕГН **********,  видно и от ксерокопия на дубликати на удостоверения за раждане /л.5-6/.Известно време след раждането на първото дете между съпрузите възникнали спорове и конфликти, тъй като ответникът напускал семейното жилище и отсъствал продължително време от него, без да обяснява къде ходи и без по време на отсъттвието му да предоставя издръжка на семейството си.на няколко пъти съпругът нанасял и побой над ищцата, което я принуждавало да напуска семейното жилище и да отива при родителите си краткотрайно, но въпреки това тя отново се връщала в семейното жилище, за да може да отглежда децата си при добри условия,както и за да не остава последното без надзор, поради напускането му от съпруга.В един период, датиращ от около две години преди предявяването на исковата молба ответникът напуснал трайно семейното жилище, не полагал грижи за дома и семейството, контактите между съпрузите били преустановени, като бащата поддържал спорадични контакти с децата си, но само по мобилен телефон.Видно от удостоверение изх.№  204/23.06.2008 год.,изд. от “ЕСПАНСИОНЕ” ООД-гр.Кюстендил, ищцата получава  средно месечно възнаграждение в размер на 424,78   лева.

           Горната фактическа обстановка се установява и доказва от цитираните писмени доказателства, както и от показанията на св.С. Т. И. и М. К. Я..

           С оглед на така установената фактическа обстановка по делото, съдът намира, че предявеният иск с правно основание чл. 99, ал.1 и 2 от СК се явява основателен и следва да бъде уважен. От събраните доказателства се установи по безспорен начин, че бракът между съпрузите е дълбоко и непоправимо разстроен. От период, надхвърлящ две години преди подаването на исковата молба в съда  съпрузите не живеят заедно ,тъй като ответникът е напуснал семейното жилище и живее и работи в гр.София.Ответникът не полага грижи за семейството си и децата си, като поддържа с последните спорадични контакти само по мобилен телефон, въпреки че веднъж-два пъти годишно за кратко се връща в гр.Кюстендил, но без да посещава дома си. Бракът е лишен от съдържание и следва да бъде прекратен.

         Вина за настъпилото дълбоко и непоправимо разстройство на брака има изключително съпругът-ответник по делото.Показанията на разпитаните свидетели дават основание на съда да приеме горният си извод, тъй като ответникът трайно и продължително не поддържа вързки със семейството си, не предоставя издръжка за децата си, а са преустановени и интимните отношения между съпрузите.

         Съдът ще  предостави упражняването на родителските права на малолетната дъщеря на майката, в която насока е желанието на детето и изготвеният социален доклад от отдел “Закрила на детето” при Дирекция “социално подпомагане”-гр.Кюстендил.на бащата съдът ще определи режим на личен контакт с малолетната дъщеря всяка втора и четвърта събота от месеца с преспиване,считано от 08,00 часа на съботният ден до 18,00 часа на неделният,както и един месец през лятото, който не съвпада с месеца,през който майката ползва годишният си платен годишен отпуск.С оглед възразста на детето и нуждите му, както и данните за доходите на родителите,като съдът приема че бащата получава месечен доход в размер на минималната работна заплата, при липса на данни и доказателства ,че е безработен и страда от заболяване,което не му позволява да упражнява активно общественополезен труда, а за майката-месечни доходи в размер на  424,78  лева, съдът счита че необходимият размер на месечна издръжка за детето възлиза общо на сумата от 100,00-лева, която следва да се поеме по –равно от родителите, като освен това майката ще упражнява и родителските права.Поради това,че бракът се прекратява по вина на съпругът-ответник и на ищцата-майка се предоставя упражняването на родителските права ползването на семейното жилище,представляващо къща в гр.Кюстендил на ул.”*** ще се предостави на ищцата.С прекратяване на брака съдът ще постанови ищцата да носи за в бъдеще предбрачното си фамилно име, а именно-И..Ответникът ще бъде осъден да заплати държавна такса в размер на 40,00-четиредесет лева, както и такава в размер на 72,00-седемдесет и два лева, представляваща 4% върху сбора на тригодишните платежи на определената издръжка,както и по 5,00-пет лева за служебно издаване на изпълнителни листа за всяка една от сумите.На ищцата съдът ще присъди и сторените по делото разноски-платената държавна такса и адвокатско възнаграждение. Ищцата не претендира и съдът няма да определя издръжка, следваща се от ответника на ищцата за времето,след прекратяване на брака.

 

          Водим от горното и на осн.чл.99,ал.1 и 2 СК, съдът:

 

                             Р   Е  Ш  И  :

            .

         ПРЕКРАТЯВА брака между  Д.Т.К., ЕГН ********** ***  и  А.Н.К., ЕГН ********** ***, същият адрес, сключени между тях на 22.03.1989 год. в гр.Кюстендил, поради настъпилото дълбоко и непоправимо разстройство.

         ВИНА за настъпилото дълбоко и непоправимо разстройство на брака има съпругът А.Н.К., с посочени данни.

           

             След прекратяването на брака съпругата Д.Т.К., ЕГН ********** ще  носи  предбрачното си фамилно име, а именно-И..

           

             ПРЕДОСТАВЯ ползването на семейното жилище, представляващо едноетажна къща, находяща се в гр.К., ул.”***”  № *  на Д.Т.К., ЕГН ********** .

 

            ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права спрямо роденото от брака НЕПЪЛНОЛЕТНО ДЕТЕ- Н.А.Н.,  родена на *** год. в гр.Кюстендил, ЕГН **********  на майката- Д.Т.К., ЕГН ********** ***  .

 

            НА БАЩАТА- А.Н.К., ЕГН ********** СЪДЪТ ОПРЕДЕЛЯ РЕЖИМ НА ЛИЧЕН КОНТАКТ  с малолетната Н.А.Н.,  родена на *** год. в гр.Кюстендил, ЕГН ********** , както следва : Всяка втора и четвърта събота и неделя от месеца за времето от 08,00 часа на съботният ден до 18,00 часа на неделният ден, както и един месец през лятото, когато той не съвпада с ползването на платеният годишен отпуск от майката Д.Т.К., ЕГН ********** .

 

            ОСЪЖДА А.Н.К., ЕГН ********** ,ДА ЗАПЛАЩА на  Д.Т.К., ЕГН ********** , в качеството й на майка и законен представител на малолетното им дете Н.А.Н.,  родена на *** год. в гр.Кюстендил, ЕГН **********, МЕСЕЧНА ИЗДРЪЖКА В РАЗМЕР  на 50,00-петдесет лева, считано от влизането на решението в сила, ведно със законната лихва за всяка закъсняла и просрочена вноска, до настъпването на обстоятелства, обуславящи изменението или прекратяването й.

 

             ОСЪЖДА А.Н.К., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ на  Д.Т.К., ЕГН ********** *** сумата от 130,00 –сто и тридесет лева,представляваща сторените от последната разноски по воденето на делото-платена държавна такса за образуване на делото, за призоваване на един свидетел и за адвокатско възнаграждение на адв.Т. П. от Адв.колегия-гр.Кюстендил.

 

             ОСЪЖДА А.Н.К., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ по сметките на Районен съд-гр.Кюстендил сумата от 40,00-четиредесет лева, представляваща държавна такса за образуване на делото и сумата от 72,00-седемдесет и два лева, представляваща държавна такса-4 % върху сбора на тригодишните платежи на определената с настоящото издръжка, както и 5,00-пет лева за служебно издаване на изпълнителен лист за тези суми.

 

             Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд-гр.Кюстендил в 14 -дневен срок от връчването му на страните.

                                               

 

                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: