Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

                           гр.Кюстендил, 02.07.2008 г.

               

                     В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

Кюстендилският районен съд, гражданска колегия в открито съдебно заседание на  втори юли    две хиляди и осма година, в състав:

 

                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: А.Р.

 

при участието на секретар-протоколистката С.Х. , като разгледа докладваното от съдия Р.  бр.д. № 45/2008 г. по описа на КРС, за да се произнесе взе предвид:

 

В.В.Д., ЕГН ********** ***№ 10 е предявила против Щ.В.Д., ЕГН ********** ***№ 10 иск с правно основание чл.99, ал.1 и 2 от СК за прекратяване на сключения между съпрузите на 25.10.1981 год. в гр.****,обл.****, граждански брак. На основание чл.321,ал.5 от ГПК в с.з. на  02.07.2008 год. производството по делото премина към такова по  чл.99, ал.3 във вр. с ал.1 от СК.

           

              Ответникът  се явява лично и изразява становище за прекратяване на брака и одобряване на постигнатото между съпрузите споразумение,без съдът да се произнася по въпроса за вината за прекратяване на брака.

          

            Кюстендилският районен съд, след преценка на събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, приема за установена следната фактическа обстановка:

           

             Страните по делото са съпрузи. Сключили са граждански брак на 25.10.1981 год. в гр.***,обл.***,  видно от  Удостоверение за граждански брак от 25.10.1981 год./л.3/, изд.от ОбНс-гр.****. От брака  съпрузите имат родени  две деца- пълнолетните В.Щ. Д. и А.Щ.Д., по което обстоятелство не се спори. Страните по делото не спорят, че бракът им е дълбоко и непоправимо разстроен. Различните разбирания за семейните задължения и отговорности са причините довели до разделянето им. Ето защо бракът им не съществува в предписаното от закона съдържание. Съпрузите са отчуждени един от друг, между тях липсва физическа и духовна близост. Представят споразумение, с което са уредили всички отношения помежду си.

         

           С оглед така установената фактическа обстановка съдът намира, че брачният иск с правно основание чл.99, ал.3 във връзка с ал.1 от СК е основателен и следва да се уважи по следните съображения:

         

           Безспорно се установи, че личните отношения между съпрузите са прекъснати. Помежду им напълно липсва уважение, доверие и взаимна близост. Незходството в характерите и различните разбирания за семейните задължения са брачните нарушения, станали причина за растройството на брака. Същият не съществува в определеното му от закона и морала съдържание. Налице е дълбоко разстройство на брачната връзка. Това разстройство е непоправимо, доколкото в хода на съдебния процес не се установи възможност да бъде преодоляно - брачните отношения не могат да бъдат възстановени в нормален вид. Поради това бракът следва да бъде прекратен като дълбоко и непоправимо разстроен.

         

          По споразумение между съпрузите съдът не се произнася по въпроса за вината за настъпилото дълбоко и непоправимо разстройство на брака. Това споразумение отговаря на изискванията на чл.99, ал.3 от СК и не противоречи на закона и морала в обществото.

           

          С оглед  данните и доказателствата за доходите на страните-264,93 лева средномесечно за съпругата и 176,00 лева за съпругът, съдът определя окончателна държавна такса по бракоразводния иск в размер на 40 лв., от която първоначално са внесени 25,00 лв. от ищцата, като  разликата  до 40,00 лева ще бъде осъдена да я заплати отново тя с оглед постигнатото между съпрузите споразумение.С оглед уреждане на имещуствени отношения всеки един от съхптрузите ще бъде осъден да заплати държавна такса и върху стойността на полученото имущество.

           

         Водим  от горното и на осн.чл.99,ал.3 във вр. с чл.99,ал.1  СК , съдът

 

                                                           Р  Е  Ш  И:

 

            ПРЕКРАТЯВА  брака между В.В.Д., ЕГН ********** ***№ 10 и  Щ.В.Д., ЕГН ********** ***№ 10 , сключен между  тях на  25.10.1981 год. в гр.*****,обл.********, поради   ДЪЛБОКОТО  И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЙСТВО.

           

          По споразумение между страните съдът не се произнася по въпроса за вината за настъпилото дълбоко и непоправимо разстройство на брака.

           

          УТВЪРЖДАВА постигнатото споразумение между съпрузите, като следва:

         

       1.   РОДИТЕЛСКИ ПРАВА: Заявяваме,че от брака си имаме две родени деца-В.Щ. Д., ЕГН ********** и А.Щ.Д., ЕГН **********,които са пълнолетни,поради което няма да уреждаме въпроси, свързани с родителските права и издръжка на децата.

        

       2.ПОЛЗВАНЕ НА СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ: Семейното жилище е собственост на нашите синове и ще се ползва за в бъдеще от двамата съпрузи, като В.В.Д. ще ползва спалнята,Щ.В.Д. ще ползва детската стая, а кухнята и сервизните помещения ще се ползват общо от двамата съпрузи.

      

       3.ОТНОСНО ФАМИЛНОТО ИМЕ НА СЪПРУГАТА: За в бъдеще съпругата В.В.Д. ще запази фамилното си име Д.

     

      4.ИЗДРЪЖКА МЕЖДУ СЪПРУЗИТЕ: За издръжка между нас двамата съпрузи не претендираме.

     

       5.ИМУЩЕСТВЕНИ ОТНОШЕНИЯ: Заявяваме, че по време на брака като съпрузи не сме придобивали недвижими имоти, нямаме влогове в банки.Движимите вещи ще поделим по следният начин:

      

         В дял на В.В.Д. СЕ ПОСТАВЯТ И Тя става изключителен собственик на следните движими вещи: 1.Стерео уредба марка “СОНИ”;2.Телевизори МАРКА “сони”- 2 БРОЯ; 3.Телевизор марка “JVC” и телевизор марка “ФУНАЙ”; 4.Пералня марка “БЕКО” ; 5.Хладилник марка “КАНДИ” и готварска печка марка “ИНДЕЗИТ”; 6.Фризер; 7.Холова гарнитура,състояща се от две канапета и един фотьол; 8.Дъбова секция и две дъбови маси;9.Спалня с гардероб и тоалетка; 10.Два кожени фотьойла; 11.Кухненски шкафове с маса и шкаф за телевизор; 12.Два дървени гардероба; 13.Две единични кожени легла с матраци.

 

     Общата стойност на горните вещи възлиза на сумата от 10 000 /десет хиляди лева/.

     Съпругът Щ.В.Д. в дял получава ½ 8една втора/ от стойността на движимите вещи,а именно: 5000 / пет хиляди лева/,които съпругата В.В.Д. ще заплати на Щ.В.Д.

 

      Разноските по делото се поемат от съпругата.

 

      ОСЪЖДА  В.В.Д., ЕГН ********** ***№ 10      ДА ЗАПЛАТИ ПО СМЕТКИТЕ НА КРС  държавна такса в размер на  15,00- петнадесет лева , както и 5,00- пет  лева за служебно издаване на изпълнителен лист.

 

      ОСЪЖДА В.В.Д., ЕГН ********** ***№ 10    ДА ЗАПЛАТИ по сметките на Районен съд-гр.Кюстендил сумата от 200,00 –двеста лева,представляваща държавна такса- 2% върху стойността на полученото в нейна изключителна собственост имущество.

 

     ОСЪЖДА Щ.В.Д., ЕГН ********** ***№ 10, ДА ЗАПЛАТИ по сметките на Районен съд-гр.Кюстендил сумата от 100,00 – сто лева,представляваща държавна такса- 2% върху стойността на полученото от него имущество.

 

Решението  подлежи на обжалване с въззивна жалба пред Окръжен съд-гр.Кюстендил в 14-дневен срок от  връчването му на страните.

                                            

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: