Р Е Ш Е Н И Е

 

                         гр.Кюстендил , 10.07.2008  год.

 

                 В     И М Е Т О    НА   Н А Р О Д А

 

 

Кюстендилският районен съд, гражданска колегия, в ОТКРИТО  съдебно заседание на девети юли  две хиляди и осма година в състав:

             

                РАЙОНЕН СЪДИЯ : А.  Р.           

 

при  участието на секретар-протоколистката Я.А. ,като разгледа докладваното от съдия Р. бр.д.№ 46/2008 год.,за да се произнесе взе в предвид следното:

 

               И.З.М.-Ж., ЕГН ********** ***№ 36 е предявила против Н.А.Ж., ЕГН ********** ***, иск да бъде прекратен сключения между страните на 24.11.2006 год. в гр.*** граждански брак,поради дълбокото му и непоправимо разстройство,без съдът да се произнася за вината.

                Ответникът   НЕ СЕ ЯВЯВА , НО чрез изрично упълномощеният си представител-адвокат Л. П. от САК, изразява становище за прекратяване на брака и одобряване на постигнатото между съпрузите споразумение,без съдът да се произнася по въпроса за вината за прекратяване на брака.

 

                Кюстендилският районен съд, след преценка на събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, приема за установена следната фактическа обстановка:

 

                Страните по делото са съпрузи. Сключили са граждански брак на  24.11.2006  год. в гр.***,  видно от   Удостоверение за граждански брак  ****/24.11.2006  год. /л.3/, издаден от Община ****,населено място “***”. От брака  съпрузите нямат родени деца.    

      

             Страните по делото не спорят, че бракът им е дълбоко и непоправимо разстроен. Различните разбирания за семейните задължения и отговорности са причините довели до разделянето им. Ето защо бракът им не съществува в предписаното от закона съдържание. Съпрузите са отчуждени един от друг, между тях липсва физическа и духовна близост. Представят споразумение, с което са уредили всички отношения помежду си.

       

             С оглед така установената фактическа обстановка съдът намира, че брачният иск с правно основание чл.99, ал.3 във връзка с ал.1 от СК е основателен и следва да се уважи по следните съображения:

      

             Безспорно се установи, че личните отношения между съпрузите са прекъснати. Помежду им напълно липсва уважение, доверие и взаимна близост. Незходството в характерите и различните разбирания за семейните задължения са брачните нарушения, станали причина за растройството на брака. Същият не съществува в определеното му от закона и морала съдържание. Налице е дълбоко разстройство на брачната връзка. Това разстройство е непоправимо, доколкото в хода на съдебния процес не се установи възможност да бъде преодоляно - брачните отношения не могат да бъдат възстановени в нормален вид. Поради това бракът следва да бъде прекратен като дълбоко и непоправимо разстроен.

 

             По споразумение между съпрузите съдът не се произнася по въпроса за вината за настъпилото дълбоко и непоправимо разстройство на брака. Това споразумение отговаря на изискванията на чл.99, ал.3  от СК и не противоречи на закона и морала в обществото.

 

            С оглед липсата на преки доказателства за доходите на страните съдът приема,на основанието декларацията на ищцата, че тя реализира  месечен доход в размер на 1000,00 лева, а ответникът- такива в размер минималната работна заплата за страната, при което определя окончателна държавна такса по бракоразводния иск в размер на 40 лв., от която първоначално са внесени 25,00 лв. от ищцата, като  разликата до 40,00 четиредесет лева  следва да се довнесат от ответника.

 

     Водим  от горното и на осн.чл.99,ал.3 във вр. с чл.99,ал.1  СК , съдът

 

                                                           Р  Е  Ш  И:

 

            ПРЕКРАТЯВА  брака между                 И.З.М.-Ж., ЕГН ********** ***№ 36  и  Н.А.Ж., ЕГН ********** ***, сключен  между страните на 24.11.2006 год. в гр.София , поради ДЪЛБОКОТО  И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЙСТВО.

 

                По споразумение между страните съдът не се произнася по въпроса за вината за настъпилото дълбоко и непоправимо разстройство на брака.

 

                УТВЪРЖДАВА постигнатото споразумение между съпрузите, като следва:

          

                I.ОТНОСНО УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА

           

                  ОТ БРАКА НИ НЯМАМЕ РОДЕНИ ДЕЦА.

 

II.ОТНОСНО ПОЛЗВАНЕТО НА СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ

   Семейното жилище,находящо се в гр.***, ул.”***” № **, вх.”*”, което е собственост на съпруга от преди брака остава в собственост и ще се ползва в бъдеще от Н.А.Ж..

 

III.ИМУЩЕСТВЕНИ ОТНОШЕНИЯ

 

 По време на брачното ни съжителство нямаме придобити недвижими имоти.

 

 По време на брачното ни съжителство нямаме придобити лични влогове,акции и дялове от търговски дружества със съвместни усилия.

 

По време на брачното ни съжителство не сме придобили друго движимо имущество и вещи.

 

IV.ИЗДРЪЖКА МЕЖДУ СЪПРУЗИТЕ

 

   Съпрузите не си дължат издръжка един на друг.

 

V.ОТНОСНО ФАМИЛНОТО  ИМЕ: След прекратяване на брака ни И.З.М.-Ж. ще носи предбрачното си фамилно име М..

 

             ОСЪЖДА  Н.А.Ж., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ ПО СМЕТКИТЕ НА КРС  държавна такса в размер на  15,00- петнадесет лева,както и 5,00- пет  лева за служебно издаване на изпълнителен лист.

 

 

 Решението  подлежи на обжалване с въззивна жалба пред Окръжен съд-гр.Кюстендил в 14-дневен срок от  връчването му на страните.

 

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: