РЕШЕНИЕ

№85 от 25.07.2008 год., гр. Кюстендил В   ИМЕТО   НА  НАРОДА


Кюстендилският районен съд, На тридесети юни В публично заседание,


гражданска колегия,

две хиляди и осма година,

в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: А.С.


Секретар Д.К. като разгледа докладваното от бр. дело №60 по описа за 2008 год.


съдия А.С. и за да се произнесе, взе предвид:


А.И.Т.-Г., с ЕГН **********,***, пл. ********* и К.И.Г., с ЕГН **********,***, са сезирали Кюстендилския районен съд /КРС/ с молба за прекратяване на сключения между тях брак, поради постигнато взаимно съгласие. Молителите сочат, че съгласието им за прекратяване на брака е сериозно и непоколебимо, като представят споразумение по чл. 101, ал. 1 от Семейния кодекс /СК/, с което уреждат последиците от развода. Молят съда да постанови решение, с което бракът им да бъде прекратен по взаимно съгласие и да бъде утвърдено постигнатото споразумение.

Кюстендилският районен съд, след като се запозна с доводите на молителите и прецени поотделно и в съвкупност всички събрани по делото доказателства, намери за установено следното:

Молителите са съпрузи. Сключили са граждански брак на 03.09.1995г. в гр. Кюстендил /вж. удостоверението за сключен граждански брак, издадено въз основа на акт за граждански брак №203/03.09.1995г. - л. З от делото/. При сключването на брака съпругата добавила към фамилното си име фамилното име на съпруга. От брака молителите имат родено едно малолетно дете - И.К. Г., с ЕГН ********** /вж. удостоверението за раждане на детето - л. 4 от делото/. Молителите сочат, че и двамата са безработни /вж. декларацията - л. 2 от делото/. Доколкото по делото липсват доказателства молителите да са неработоспособни, съдът приема, че всеки от тях е в състояние да полага труд и реализира доход, равняващ се поне на минималната работна заплата за страната - 220.00 лева за 2008г. /определена с Постановление №1 на Министерския съвет от 11.01.2008г., обн., ДВ, бр. 6/18.01.2008г./.

Съпрузите декларират, че бракът им е разстроен и заявяват, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брачната връзка, изразено в молбата и в съдебното заседание. Представили са споразумение по чл. 101, ал. 1 от СК, с което са уредили всички лични и имуществени въпроси във връзка с това прекратяване.

В съдебното заседание, проведено на 30.06.2008г., социален работник от Дирекция "Социално подпомагане" - Кюстендил, изразява становище, че споразумението между родителите е в интерес на роденото от брака дете.

Горната фактическа обстановка се установява и доказва от събраните по делото доказателства, а именно: удостоверение за сключен граждански брак, издадено въз


основа на акт за граждански брак №203/03.09.1995г. от Общински народен съвет /ОбНС/ - Кюстендил; удостоверение за раждане на Ивелин Г., издадено въз основа на акт за раждане №192/29.04.1996г. от ОбНС - Кюстендил; и декларация от молителите за семейно, материално и имотно състояние.

Предвид така установената фактическа обстановка, съдът намира, че молбата е основателна и следва да се уважи. Съображенията за този извод са следните:

Фактическият състав за уважаване на направеното искане предполага установяване кумулативното наличие на следните предпоставки: 1/ сключен брак; 2/ от сключването на брака да са изтекли поне три години; 3/ между съпрузите да е постигнато сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за неговото прекратяване; 4/ съпрузите да изложат своето споразумение относно всички последици от развода; 5/ споразумението да защитава в максимална степен интересите на детето /децата/.

По безспорен начин в настоящото производство се установи наличието на всички описани по-горе предпоставки. Молителите са сключили граждански брак на 03.09.1995г., т.е. от сключването му са изминали повече от три години. Пред съда, в сключеното споразумение и изрично в съдебното заседание, молителите са изразили своето сериозно и непоколебимо съгласие бракът помежду им да бъде разтрогнат. Като непротиворечащо на закона и морала, по делото е прието постигнатото между молителите споразумение по чл. 101, ал. 1 от СК, уреждащо всички лични и имуществени последици от развода. Споразумението в максимална степен защитава правата и законните интереси на роденото от брака дете.

Установявайки наличието на всички елементи от фактическия състав за допускане на развод по взаимно съгласие, съдът ще уважи подадената молба, без да издирва мотивите на съпрузите за прекратяване на брака.

С оглед доходите, които прие, че реализират молителите, и на основание чл. 6, т. З от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК /Тарифата/, съдът определя окончателна държавна такса за допускането на развода по взаимно съгласие в размер на 40.00 лева, които са внесени изцяло /вж. вносната бележка - л. 6 от делото/. Върху размера на издръжката, дължима от молителя, на основание чл. 7, т. 2 от Тарифата се следва заплащане на държавна такса в размер на 2% върху тригодишните платежи, а именно - 50.40 лева. Доколкото в споразумението е предвидено, че разноските по производството се поемат изцяло от молителката, същата следва да бъде осъдена да заплати по сметка на КРС следващата се държавна такса в размер на 50.40 лева.

Воден от гореизложеното, Кюстендилският районен съд

РЕШИ:

ПРЕКРАТЯВА брака между А.И.Т.-Г., с ЕГН **********,***, пл. ********* и К.И.Г., с ЕГН **********,***, за сключването на който е съставен акт за граждански брак №203/03.09.1995г. на Общински народен съвет - Кюстендил, поради постигнато ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между съпрузите споразумение, както следва:

ОТНОСНО РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА, ЛИЧНИ КОНТАКТИ И ИЗДРЪЖКА НА ДЕТЕТО:

Родителските права по отношение на роденото от брака дете - И.К. Г., роден на 26.04.1996г., се предоставят за упражняване от майката, която да се грижи за неговото отглеждане и възпитание.


На бащата - К.И.Г., се определя режим за лични контакти с детето всяка първа и трета събота и неделя от месеца, сутрин от 10.00 часа на съботния ден, до 18.00 часа на неделния ден, както и по всяко друго време с предварителна уговорка между родителите, както и един месец през лятото - юли или август, когато този месец няма да съвпада с платения годишен отпуск на майката.

К.И.Г. се задължава да заплаща на А.И.Т.-Г., като майка и законен представител на малолетния им син И.К. Г., месечна издръжка в размер на 70.00 /седемдесет/ лева, начиная от датата на влизане на решението за прекратяване на брака в сила, ведно със законната лихва за всяка закъсняла и просрочена вноска, до настъпване на обстоятелства, водещи до нейното изменяване или прекратяване.

ОТНОСНО СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ:

Семейното жилище, което съпрузите са устроили в дом, собственост на родителите на К.И.Г.,***, се предоставя за ползване на К.И.Г., тъй като А.И.Т.-Г. и детето са жилищно устроени при нейните родители.

ОТНОСНО СЕМЕЙНО-ИМУЩЕСТВЕНИТЕ ПРИДОБИВАНИЯ:

По време на брака съпрузите са придобили един тристаен апартамент в гр. Кюстендил, на пл. ****, на името на А.И.Т.-Г. и на Ц. Т. Г. и затова съсобствеността върху този имот ще разрешават след прекратяването на брака им по установените от закона норми, със спогодба, доброволна делба и др.

Съпрузите не са придобивали движимо имущество и нямат претенции един към друг за т..

ОТНОСНО ИЗДРЪЖКАТА МЕЖДУ СЪПРУЗИТЕ:

Съпрузите не си дължат издръжка един на друг.

ОТНОСНО ФАМИЛНОТО ИМЕ:

А.И.Т.-Г. понастоящем носи като фамилия фамилията на съпруга си, добавена като Г.. В бъдеще тя ще носи фамилното име Т., на фамилията на своите родители, без добавката - фамилията на съпруга й.

Разноските по настоящото производство по делото се поемат изцяло от А.И.Т.-Г..

ОСЪЖДА А.И.Т.-Г., с ЕГН **********,***, пл. *********, да заплати по сметка на Кюстендилския районен съд държавна такса в размер на 50.40 лв. /петдесет лева и четиридесет стотинки/.

Решението не подлежи на обжалване.

РАЙОНЕН СЪДИЯ: