Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                  гр. Кюстендил, 10.07.2008  год.

                  

                            В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

Кюстендилският районен съд, гражданска колегия в публичното заседание на          девети юли    две хиляди и осма година в състав:

 

                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: А.            Р.                                   

 

при  участието на секретар-протоколистката Я.А. , като разгледа докладваното от съдия Р. брачно д.№ 69/2008 год. и, за да се произнесе, взе предвид следното:

       Л.А.Д. , ЕГН ********** *** и С.Т.Д., ЕГН ********** *** са подали молба с пр.осн.чл.100 от Семейния кодекс/СК/ за прекратяване на сключения между тях на 27.09.2003 год. в гр.Кюстендил граждански брак, поради постигнато взаимно съгласие на двамата съпрузи.Молителите сочат, че съгласието за прекратяване на брака е сериозно и непоколебимо, като представят споразумение по чл.101,ал.1 от СК, с което уреждат последиците от развода. Молителите искат от съда да постанови решение, с което бракът помежду им бъде прекратен и се утвърди постигнатото споразумение.

           КРС,след като обсъди по отделно и в тяхната съвкупност и при условията на чл.235,ал.2 и 3 ГПК събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Молителите са съпрузи като са сключили граждански брак на 27.09.2003 год. в гр.****, видно от  Удостоверение за сключен граждански брак  ****/27.09.2003 год./л.2/,изд.от Община ***. При сключването на брака съпругата е приела да носи фамилното име на съпруга,а именно-Д. От  брака си молителите нямат родени деца. По времетраене на брака между молителите същите декларират,че не са придобивали недвижими имоти, а са придобили лек автомобил марка “АУДИ”, модел “А4”, вид на купето “СЕДАН” с ДКН № ***, номер на двигателя ****и с номер на рамата /шаси/ ****, видно от свидетелство за регистрация /л.6/ от 25.01.2006 г.,изд.от МВР, чиято застрахователна стойност, видно от удостоверение № 085945/13.06.2008 год./л.4/ възлиза на 2500-две хиляди и петстотин лева.         Съпрузите декларират,че бракът им е разстроен и заявяват,че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брачната връзка,изразено както в молбата така и в съдебното заседание по делото.Съпрузите са представили споразумение по чл.101,ал.1 от СК,с което са уредили всички лични и имуществени въпроси във връзка с прекратяването на брака между тях. То не противоречи на закона и морала. В съдебно заседание е депозирано и допълнително споразумение, досежно фамилното име на съпругата за времето, след прекратяване на брака,което също отговаря на горните изисквания.

       Горната фактическа обстановка се установява и доказва от посочените по-горе писмени и гласни доказателства и по нея страните не спорят.

       С оглед на така установената фактическа остановка съдът счете,че молбата е основателна и следва да се уважи,като мотивите и съображенията на съда за това следните:

      Фактическият състав за  уважаване на направеното искане предполага кумулативното наличие на следните предпоставки: 1/ сключен по надлежният ред граждански брак; 2 / от сключването на брака да са изтекли поне три години ;  3/ между съпрузите да е постигнато сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака; 4/ съпрузите да изложат своето споразумение относно всички последици от развода и 5/ споразумението да защитава в максимална степен интересите на детето/децата/.

      По безспорен начин в настоящото производство се установи наличието на всички описани по-горе предпоставки.Молителите  са сключили граждански брак на 27.09.2003  г.,от която дата до подаване на молбата са изминали повече от три години.Пред съда изрично в съдебно заседание,както и в сключеното споразумение съпрузите са изразили своето сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на бракът помежду им,а като непротиворечащо на закона и морала по делото е прието постигнатото между съпрузите споразумение по чл.101,ал.1 от СК, уреждащо всички лични и имуществени последици от развода.Установявайки наличието на горните предпоставки съдът ще уважи подадената молба, без да издирва мотивите на съпрузите за прекратяването на брака.Молителят  е внел по сметкте на КРС държавна такса в размер на 40,00 лева , видно от представената към молбата вносна бележка, която сума съдът определя като окончателна държавна такса, при което страните нямат задължение за довнасяне на такава.

          Водим от горното и на осн.чл.100 СК,съдът:

 

                                  Р  Е  Ш  И  :

 

          ПРЕКРАТЯВА брака между           Л.А.Д. , ЕГН ********** *** и С.Т.Д., ЕГН ********** ***,сключен между тях на 27.09.2003 год. в гр.Кюстендил граждански брак, поради постигнато взаимно съгласие на двамата съпрузи.    

          УТВЪРЖДАВА постигнатото между съпрузите споразумение,както следва:

          II.От брака съпрузите нямат родени деца /непълнолетни и пълнолетни/.

          III.СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ намиращо се в с.***,общ.***, ул.”****, който имот е на родителите на Л.А.Д. остава за ползване на последният, като С.Т.Д. няма претенции за ползване след прекратяването на брака.

          IV.ЗАКУПЕНИЯТ по време на брака ни лек автомобил,представляващ съпружеска имуществена общност по смисъла на чл.19,ал.1 СК, марка “АУДИ”, модел “А4”, вид на купето “СЕДАН” с ДКН № ***, номер на двигателя *** и с номер на рамата /шаси/ ****, след прекратяването на брака остава в дял и в изключителна собственост на Л.А.Д., с посочени по-горе лични данни, като Л.А.Д. е изплатил за уравнение на дела на  С.Т.А. сумата от 1750-хиляда и седемстотин и петдесет лева,представляваща ½-една втора идеална част от стойността на автомобила.

         Други движими вещи и недвижими имоти,представляващи съпружеска имуществена общност по смисъла на чл.19,ал.1 от СК не сме придобивали по време на брака ни.

         V.ДВАМАТА СЪПРУЗИ заявяваме, че не си дължим издръжка един на друг след прекратяване на брака ни с развод.

         VI.След прекратяването на брака ни жената ще носи  фамилното име на съпруга си-Д..

           ОСЪЖДА  Л.А.Д. , ЕГН ********** ***         ДА ЗАПЛАТИ по сметките на Районен съд-гр.Кюстендил сумата от  70,00- седемдесет лева, представляваща държавна такса- 2% върху стойността на полученото движимо имущество, както и 5,00-пет лева за служебно издаване на изпълнителен лист за тази сума.

            ОСЪЖДА С.Т.Д., ЕГН ********** ***         ДА ЗАПЛАТИ по сметките на Районен съд-гр.Кюстендил сумата от  35,00- тридесет и пет лева, представляваща държавна такса- 2% върху стойността на полученото движимо имущество, както и 5,00-пет лева за служебно издаване на изпълнителен лист за тази сума.

 

              Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

            

                                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: