РЕШЕНИЕ

№86 от 25.07.2008 год., гр. Кюстендил В   ИМЕТО   НА  НАРОДА


Кюстендилският районен съд,

На втори юли

В публично заседание,


гражданска колегия,

две хиляди и осма година,

в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: А.С.


Секретар Д.К. като разгледа докладваното от бр. дело №70 по описа за 2008 год.


съдия А.С. и за да се произнесе, взе предвид:


Б. Р. С., с ЕГН *********** и К.Г.С., с ЕГН **********,***, са сезирали Кюстендилския районен съд /КРС/ с молба с правно основание чл. 100 от Семейния кодекс /СК/ за прекратяване на сключения между тях брак, поради постигнато взаимно съгласие. Молителите сочат, че съгласието им за прекратяване на брака е сериозно и непоколебимо, като представят споразумение по чл. 101, ал. 1 от СК, с което уреждат последиците от развода. Молят съда да постанови решение, с което бракът им да бъде прекратен по взаимно съгласие и да бъде утвърдено постигнатото споразумение.

Кюстендилският районен съд, след като се запозна с доводите на молителите и прецени поотделно и в съвкупност всички събрани по делото доказателства, намери за установено следното:

Молителите са съпрузи. Сключили са граждански брак на 19.07.1987г. в гр. Кюстендил /вж. удостоверението за сключен граждански брак, издадено въз основа на акт за граждански брак № **/19.07.1987г. - л. 14 от делото/. При сключването на брака съпругата приела фамилното име на съпруга. От брака молителите имат родени две деца, които са навършили пълнолетие - Р.Б.Р., с ЕГН ********** и Л.Б. Р., с ЕГН ********** /вж. удостоверенията за раждане на децата- л. 4 и 5 от делото/. Молителите сочат, че не притежават в режим на съпружеска имуществена общност недвижими имоти и движими вещи на значителна стойност, вън от обичайните домакински прибори и пособия. Доказателства за доходите на молителите не се представят и доколкото липсват данни същите да са безработни и/или неработоспособни, съдът приема, че всеки от тях е в състояние да полага труд и реализира доход, равняващ се поне на минималната работна заплата за страната -220.00 лева за 2008г. /определена с Постановление №1 на Министерския съвет от 11.01.2008Г., обн., ДВ, бр. 6/18.01.2008г./.

Съпрузите декларират, че бракът им е разстроен и заявяват, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брачната връзка, изразено в молбата и в съдебното заседание. Представили са споразумение по чл. 101, ал. 1 от СК, с което са уредили всички лични и имуществени въпроси във връзка с това прекратяване.

Горната фактическа обстановка се установява и доказва от събраните по делото доказателства, а именно: удостоверение за сключен граждански брак, издадено въз основа на акт за граждански брак №182/19.07.1987г. от Общински народен съвет


/ОбНС/ - Кюстендил; удостоверение за раждане на Р..Р., издадено въз основа на акт за раждане №760/05.09.1987г. от ОбНС - Кюстендил; удостоверение за раждане на Л, Р., издадено въз основа на акт за раждане №***/15.06.1989г. от ОбНС - Станке Димитров; декларация от молителите за гражданство, жителство, гражданско, семейно и имотно състояние.

Предвид така установената фактическа обстановка, съдът намира, че молбата е основателна и следва да се уважи. Съображенията за този извод са следните:

Фактическият състав за уважаване на направеното искане предполага установяване кумулативното наличие на следните предпоставки: 1/ сключен брак; 2/ от сключването на брака да са изтекли поне три години; З/ между съпрузите да е постигнато сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за неговото прекратяване; 4/ съпрузите да изложат своето споразумение относно всички последици от развода; 5/ споразумението да защитава в максимална степен интересите на детето /децата/.

По безспорен начин в настоящото производство се установи наличието на описаните по-горе предпоставки. Молителите са сключили граждански брак на 19.07.1987г., т.е. от сключването му са изминали повече от три години. Пред съда, в сключеното споразумение и изрично в съдебното заседание, молителите са изразили своето сериозно и непоколебимо съгласие бракът помежду им да бъде разтрогнат. Като непротиворечащо на закона и морала, по делото е прието постигнатото между молителите споразумение по чл. 101, ал. 1 от СК, уреждащо всички лични и имуществени последици от развода.

Установявайки наличието на всички елементи от фактическия състав за допускане на развод по взаимно съгласие, съдът ще уважи подадената молба, без да издирва мотивите на съпрузите за прекратяване на брака.

С оглед доходите, които прие, че реализират молителите, и на основание чл. 6, т. З от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, съдът определя окончателна държавна такса за допускането на развода по взаимно съгласие в размер на 40.00 лева, 25.00 лева от които са внесени първоначално /вж. вносната бележка - л. 7 от делото/. Останалите 15.00 лева от държавната такса следва да се платят от двамата молители по равно, т.е. всеки по 7.50 лева.

Воден от гореизложеното, Кюстендилският районен съд

РЕШИ:

ПРЕКРАТЯВА брака между Б. Р. С., с ЕГН *********** и К.Г.С., с ЕГН **********,***, за сключването на който е съставен акт за граждански брак № ***/19.07.1987г. на Общински народен съвет - Кюстендил, поради постигнато ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между съпрузите споразумение, както следва:

ОТНОСНО РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА, ЛИЧНИ КОНТАКТИ И ИЗДРЪЖКА НА ДЕЦАТА:

От брака съпрузите имат родени две деца - Р.Б.Р., роден на ***.1987г., и Л.Б. Р., роден на ***.1989г. Двете им деца са пълнолетни, завършили са средното си образование, поради което не им дължат издръжка. Родителски права по отношение на децата предвид възрастта им няма да се упражняват от родителите.

ОТНОСНО СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ:

Съпрузите живеят в жилище, находящо се в гр. Кюстендил, ул. *** което е собственост на родителите на съпруга - Б. Р. С.. След


 



прекратяването на брака същото ще продължи да се ползва от съпруга - Б. Р. С., заедно с родените от брака деца.

ОТНОСНО СЕМЕЙНО-ИМУЩЕСТВЕНИТЕ ПРИДОБИВАНИЯ:

По време на брака съпрузите не са придобили собствен недвижим имот.

По време на брака съпрузите не са придобили никакво имущество, което да е на значителна стойност /вън от обичайните домакински прибори и пособия/. Движимите вещи са разпределили помежду си по споразумение.

ОТНОСНО ИЗДРЪЖКАТА МЕЖДУ СЪПРУЗИТЕ:

Издръжка между съпрузите след развода няма да се изплаща.

ОТНОСНО ФАМИЛНОТО ИМЕ:

След развода съпругата - К.Г.С., ще запази фамилията, придобита след сключването на брака - С..

ОСЪЖДА Б. Р. С., с ЕГН ***********,***, да заплати по сметка на Кюстендилския районен съд държавна такса в размер на 7.50 лв. /седем лева и петдесет стотинки/.

ОСЪЖДА К.Г.С., с ЕГН **********,***, да заплати по сметка на Кюстендилския районен съд държавна такса в размер на 7.50 лв. /седем лева и петдесет стотинки/.

Решението не подлежи на обжалване.

РАЙОНЕН СЪДИЯ: