.     РЕШЕНИЕ

гр.Кюстендил, 08.07.2008г. В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

Кюстендилският районен съд, гражданска колегия, в публично заседание на трети юли две хиляди и осма година в състав:

Районен съдия: Н.Н. при секретаря: Я.А. като разгледа докладваното от: съдия Н. ***/2007г. по описа на КРС и, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството по делото е във фаза след допускане на делбата.

С влязло в сила решение по настоящото дело е допусната делба между Д.Й.С., ЕГН **********; Й.Д. Т., ЕГН **********,*** и Д.Й.П. ***, ЕГН ********** на следната движима вещ:

лек автомобил м."Варбург", модел "Делукс", рег.№ Кн ****Б, двигател №*****, рама №*******, кафяв (шоколадов) на цвят, при права: 7/12 ид.ч. за Д.; 4/12 ид.ч. за Й. и 1/12 ид.ч. за Д..

Страните по делото не са изразили становище за начина на извършване на делбата, както и не са направени искания по чл.286 ГПК за уреждане на сметки.

Кюстендилският районен съд, след като се запозна с исканията на страните и със събраните по делото доказателства, при условията на чл.188 ГПК, намери за установено следното:

По делото е представено удостоверение за базова застрахователна стойност на МПС №45/11.06.2008г./ издадено от ЗПАД"ДЗИ-Общо застраховане", видно от което засрахователната стойност на процесния автомобил е 260 лева.

Лекият автомобил е неподеляем.

С оглед така установената фактическа обстановка, съдът счита, че автомобилът следва да се изнесе на публична продан. Съображенията на съда са следните:

Основен принцип при извършването на делбата е всеки от съделителите да получи дял в натура. Това е възможно или чрез съставяне на разделителен протокол и теглене на жребие, или чрез разпределение по реда на чл.292 ГПК. И в двата случая, съдът е обвързан от постановеното решение по допускане на делбата. В разглеждания казус, с влязло в сила решение е допуснато извършването на съдебна делба между страните по отношение на посочената вещ.

Установи се по делото, а и страните не спорят, че автомобилът е неподеляем. Никоя от страните не може да получи реален дял, според правата си в съсобтвеността. Не са налице и основания вещта да се поставят в дял на никой от съделителите. Единственият възможен начин да приключи делбата е вещта да бъде изнесена на публична продан.


На основание чл.348 ГПК страните могат да участват при наддаването в публичната продан. Всеки от съделителите може да изкупи веща при условията на чл.505, ал.2 ГПК.

Всяка от страните следва да заплати държавна такса по сметка на Районен съд - гр.Кюстендил, съобразно стойността на дяловете им.

Воден от горното, съдът

РЕШИ:

ИЗНАСЯ НА ПУБЛИЧНА ПРОДАН лек автомобил м."Варбург", модел "Делукс", рег.№ Кн ****Б, двигател №*****, рама №*******, кафяв (шоколадов) на цвят.

Сумата получена от продажбата, следва да се разпредели между страните, съобразно притежаваните от тях права.

ОСЪЖДА Д.Й.С., ЕГН ********** *** да заплати държавна такса по сметката на Районен съд-гр.Кюстендил в размер на 6, 06 лева.

ОСЪЖДА Й.Д. Т., ЕГН ********** *** да заплати държавна такса по сметката на Районен съд- гр.Кюстендил в размер на З, 46 лева.

ОСЪЖДА Д.Й.П. ***, ЕГН ********** да заплати държавна такса по сметката на Районен съд- гр.Кюстендил в размер на 0, 87 лева.

Решението подлежи на обжалване с въззивна жалба пред Окръжен съд -гр.Кюстендил в 14-дневен срок от съобщаването му.



Районен съд